Arbeidsmarktcommunicatie | aandacht voor het meest onderschatte middel

27 jan 2021

Een wervende vacaturetekst. Een visitekaartje voor je bedrijf. Belangrijke pijler bij arbeidsmarktcommunicatie. Vaak het onderschoven kindje. Onterecht. Juist door meer aandacht te besteden aan een goede vacaturetekst behaal je betere resultaten. En bespaar je tijd én geld. In dit artikel lees je waarom een goede vacaturetekst belangrijk is.

Minder tijd | beter bereik

Personeel werven kost tijd. Omdat tijd schaars is worden er soms verkeerde keuzes gemaakt. Beschikbare tijd wordt niet altijd besteed aan de voorkant, het schrijven van de juiste vacaturetekst. Veel vaker wordt deze kostbare tijd gestoken in het afwijzen van niet passende kandidaten. Zonde! Juist het omgekeerde levert wat op. Met een goede vacaturetekst spreek je de juiste doelgroep aan en trek je die kandidaten die nieuwsgierig zijn naar jouw organisatie. Door meer te investeren in het schrijven van een goede vacaturetekst bespaar je dus tijd.

Beter resultaat

Het aantal sollicitanten zegt vrij weinig over de kwaliteit van de kandidaten. Meer is niet altijd beter. Een goede profielbeschrijving zorgt voor het aantrekken van de juiste mensen. Je trekt die groep aan waar je naar op zoek bent én die een match heeft met de vacature. Deze kandidaten zijn vooraf beter geïnformeerd over de functie, krijgen een beter beeld van de organisatie en weten wat van hen wordt verwacht. Dit tezamen leidt vaker tot een beter resultaat.

Het vergroot je kansen

Ook bij het werven van kandidaten geldt dat je slechts één kans hebt om een eerste indruk te maken. Een duidelijke functietitel, een pakkende introductie en een duidelijke omschrijving van de werkomgeving zijn enkele elementen die ervoor zorgen dat jouw vacature opvalt en vindbaar is tussen alle andere vacatures. Het toepassen van de Job Value Proposition (JVP) kan je hierbij helpen. Een JVP laat wensen en behoeften samenkomen met jouw aanbod.

Taalmeesters - Arbeidsmarktcommunicatie - aandacht voor het meest onderschatte middel

Tot slot

Een goede vacaturetekst is de kern van recruitment marketing en hét geheime wapen van de grote winnaars in de “War for Talent.” Bedrijven zoals ABN Amro, Hendriks Bouw & Ontwikkeling en DAF passen deze strategie al enige tijd succesvol toe. Het gebruik hiervan biedt geen garanties. Wel is het een uitstekende methode voor het vinden van de juiste kandidaat.

0 reacties

Sterke teksten nodig?

Ik ben Cemile Kara. Met mijn bureau ga ik voor het allerbeste. Voor inhoudelijk sterke teksten, mooie visuals en de beste redactie. De naam van mijn bureau past dan ook goed bij waar ik voor sta. Taal meesterlijk maken. Zoals Van Dale het ook omschrijft: Taal “de spraakvorm waarmee je je gedachten en gevoelens aan anderen kenbaar maakt.” Meester “die boven anderen staat.” In mijn wereld komt jouw vraag altijd meesterlijk tot uiting.