Liever 2 of 20 sollicitaties op uw vacature?

14 mrt 2022

Uw organisatie groeit. En groei vraagt om nieuwe mensen. Genoeg gegadigden die vinden dat zij de beste kandidaat zijn. Niet altijd het geval. Gericht zoeken helpt in het proces. Te beginnen met een goede vacaturetekst. 5 tips voor het schrijven naar de juiste kandidaat.

1. Bedenk voor wie u schrijft

Bij het schrijven is het belangrijk dat de doelgroep in de tekst centraal staat. Bedenk bijvoorbeeld wat de reden kan zijn van een overstap naar uw bedrijf. Wat de kandidaat precies zoekt, wat hij belangrijk vindt en waar hij warm voor loopt. Breng dit in kaart en pas deze informatie toe in de tekst. Zo creëer je een natuurlijke voorselectie en kom je sneller tot een goede match.

2. Functietitel

Ga niet voor fancy functietitels. Kies een relevante titel die bij de vacature past en ook wordt begrepen. De titel is het eerste wat geïnteresseerden zien. Bij het zien besluit hij/zij al dan niet verder te lezen. Verdiep u dus hier in. Neem een kijkje op LinkedIn en zoek gangbare titels op. Gebruik die titels die herkenbaar en relevant zijn voor de vacature. Kijk ook eens op Google Trends. Google Trends geeft inzicht in de populariteit van de meest gezochte zoekwoorden.

3. Korte functieomschrijving

Een lezer bepaalt in een paar seconden of hij doorleest. Begin daarom direct met de functieomschrijving. Houd die kort en concreet. Leg in 6 regels feitelijk uit wat iemand gaat doen. Welke resultaten hij moet behalen. En in welk team hij komt te werken.

4. Functie-eisen

Som in het kort de gestelde functie-eisen op. Bijvoorbeeld benodigde vaardigheden, of het een junior of senior functie betreft en de gewenste opleiding. Maak het niet te lang. Dat schrikt kandidaten af. Noteer voor uzelf de allerbelangrijkste punten en som deze puntsgewijs op in de tekst.

5. Wat heeft u te bieden

Het salaris is nog altijd de belangrijkste reden voor de keuze van een nieuwe baan. Wees er helder in en benoem het ook. 20% van de lezers haakt af als het salaris ontbreekt in de tekst. Beschrijf dus niet dat het salaris marktconform is maar geef een salarisindicatie op. Daarnaast willen kandidaten graag weten waar ze komen te werken. Beschrijf daarom kort waar uw organisatie voor staat en wat het zo leuk maakt om er te werken. Gebruik concrete voorbeelden en voeg zo mogelijk beeldmateriaal toe.

Tot slot

Het voorwerk is gedaan. Nu gaat het erom dat de passende kandidaat solliciteert. Maak de procedure daarom zo makkelijk mogelijk. Zorg ervoor dat de vacature aanzet tot actie. Geef duidelijk aan hoe een kandidaat kan solliciteren en vermeld gegevens van de contactpersoon.

0 reacties

Sterke teksten nodig?

Ik ben Cemile Kara. Met mijn bureau ga ik voor het allerbeste. Voor inhoudelijk sterke teksten, mooie visuals en de beste redactie. De naam van mijn bureau past dan ook goed bij waar ik voor sta. Taal meesterlijk maken. Zoals Van Dale het ook omschrijft: Taal “de spraakvorm waarmee je je gedachten en gevoelens aan anderen kenbaar maakt.” Meester “die boven anderen staat.” In mijn wereld komt jouw vraag altijd meesterlijk tot uiting.